wielościany
anna: z sześcianów o krawędzi 2 zbudowano prostopadłościan o krawędziach 6,8i12 ile było
sześcianów?
8 sty 22:07
Niunia85: pc sześcianu=6a2=6*4=24
prostopadłościan
a=6
b=8
h=12
pc prostopadłoscianu=2ab+2bh+2ah=96+192+144=432
432/24=18
bedzie 18 takich sześcianów
8 sty 22:15
anna: coś chyba żle musi być 144 lub 72 lub60 albo26
8 sty 22:20
Niunia85: sorki ma być 72
zamiast objętości policzyłam pole całkowite
V sześcianu =a3=23=8
2x+3/3y−2=1 x(2y−5)−2y(x+3)=2x+1
V prost.=a*b*h=6*8*12=576
576/8=72
8 sty 22:23
anna: dziękuję
8 sty 22:31