Uzasadnij, że równości są tożsamościami trygonometrycznymi, podaj założenia
omenn:
| | sinx+sin3x+sin5x+sin7x | |
a) |
| =tg4x
|
| | cosx+cos3x+cos5x+cos7x | |
| | 2sin2x+sin4x | |
b) |
| =ctg2x |
| | 2sin2x−sin4x | |
8 sty 21:58
Marcin W: (sin7x+sinx)+(sin5x+sin3x)=2sin4xcos3x+2sin4xcosx=2sin4x(cos3x+cosx)=2sin4x*2cos2x*cosx
(cos7x+cosx)+(cos5x+cos3x)=2cos4xcos3x+2cos4x*cosx=2cos4x(cos3x+cosx)=2cos4x*2cos2x*cosx
po skróceniu
8 sty 22:15
omenn: dzięki, mogłbyś jeszcze spojrzeć na drugi przykład ?
8 sty 22:26
Marcin W: ten drugi jest napewno dobrze przepisany ?
8 sty 22:31
omenn: napewno dobrze
8 sty 22:37
Marcin W: mam ale nie chce mi sie tu wklepac moge na serwer zesjkanowac jesli ci pasuje
8 sty 22:56
8 sty 23:00
omenn: dzięki wielkie mistrzu
8 sty 23:15