Mógłby mi ktoś pomóc?
Radek: Znajdź długość odcinków, na jakie dzieli przeciwprostokątną punktu styczności okręgu wpisanego
w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych IACI=5 oraz IBCI=12
8 sty 21:15
Marcin W:

Rozwiąż
169=x
2+(13−x)
2 , x<13
8 sty 21:20
Marcin W: sorki bez sensu ci napisałem chwilka
8 sty 21:22
Marcin W: Policz r najpierw
PΔ=0,5*12*5=30
p*r=30
15r=30
r=2
zatem x=10
drugi odcinek 3
8 sty 21:25
Marcin W:

Zauwaz ze odcinki tym samym kolorem zaznaczone są równej długości.
8 sty 21:29
Marcin W: jesli juz korzystac z drugiego rysunku to mozna tez spojrzeć na przeciwprostokątną mamy tam:
5−r+12−r=13⇒r=2
8 sty 21:31
Radek: Dzięki wielkie za wszystko
8 sty 21:36