Oblicz prawdopodobieństwo
ashley: Student umie odpowiedzieć na 30 pytań spośród 45 zamieszczonych w zestawie
egzaminacyjnym. Losuje 4 pytania. Jeśli odpowie na 4 pytania, otrzyma ocenę bardzo dobrą,
jeśli na 3 pytania − dobrą, na 2 − dostateczną. Oblicz prawdopodobieństwo, że :
a) otrzyma ocenę bardzo dobrą
b) otrzyma co najmniej ocenę dostateczną
8 sty 20:56
Marcin W: Ω=C445
a) A=C430 P(A)=....
b) A=C230*C215+C330*15+C430 P(A)=...
8 sty 21:01
ashley: to jest zle wyjdzie zly wynik
8 sty 21:10
Marcin W: ciekawe podaj wyniki jakie powinny wyjść wg Ciebie.
8 sty 21:11
Bogdan:
Wygodnie jest w tego typu zadaniach wpisać dane do tabelki.
UMIE NIE UMIE | RAZEM
30 15 | 45
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−
A: 4 0 |
| 4
B: 2 2 |
lub 3 1 |
lub 4 0 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | | | 45*44*43*42 | |
|Ω| = | = |
| = |
| | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | 30*29*28*27 | |
|A| = | * | = |
| * 1 = |
| | | | 1*2*3*4 | |
| | P|A| | | P|B| | |
P(A) = |
| , P(B) = |
| |
| | |Ω| | | |Ω| | |
8 sty 21:12
Marcin W: Niczym nie różniące się rozwiązanie Bogdana

czekamy na te wyniki
8 sty 21:14
ashley: ma wyjsc 87/473 i 116/129
8 sty 21:15
Marcin W: i wychodzi

Pozdrawiam
8 sty 21:16
Bogdan:
Tak
Marcinie, Twoje wyniki są oczywiście poprawne, chciałem zaprezentować
czytelny, jak sądzę, sposób prezentacji danych. Drobna uwaga − unikamy oznaczania
ta samą literą, np. A, różnych zdarzeń w obrębie tego samego zadania
8 sty 21:18
ashley: dziekuje
8 sty 21:22
.:

5
1⇒
∞∊⊂δπΔΩ♥⇔≈≠♂
10 kwi 00:36
kw: ♂♀
undefined
14 gru 17:10