Rozłóż wielomian w na czynniki, grupując jego wyrazy
Sylwiunia: w(x)=x4+2x3−8x−16
8 sty 20:32
Marcin W: x3(x+2)−8(x+2)=(x+2)(x3−23)=(x+2)(x−2)(x2+2x+4)
8 sty 20:37
Sylwiunia: w(x)=−12x5+12x3−3x
8 sty 20:39
Sylwiunia: Dziękuje Marcinie W. za rozwiązanie zadania.
8 sty 20:40
Marcin W: 3x wyciągnij przed nawias
8 sty 20:40
Sylwiunia: czyli jak ja robię 3x(−4x4+4x2−1) to jest dobrze?
8 sty 20:42
Bogdan:
lepiej jest wyłączyć −3x
8 sty 20:47
Sylwiunia: to jak ja mam teraz to wyliczyć bo mi nie wychodzi tak jaka jest odp w książce
a wynik powinien być −12x(x−√2/2)2(x+√2/2)2 a mi wyszło −12x(x2−1)(x2+1)
8 sty 20:52
Sylwiunia: więc czy to co ja zrobiłam to jest dobrze
8 sty 20:52