graniastosłupy
mycha: Wysokość prostopadłościanu jest o 2 dłuższa od jednej krawędzi i o 2 krótsza od drugiej
krawędzi podstawy. Objętość graniastosłupa jest o 24 mniejsza od objętości sześcianu, którego
krawędź jest równa wysokości prostopadłościanu. Oblicz długości krawędzi podstawy tego
prostopadłościanu.
czyli
sześcian:
Vs = Vp + 24
as = Hp
prostopadłościan:
Hp = 2 + ap
Hp = bp − 2
8 sty 20:24
mycha: ułożyłam równanie
a
s3 = a
p * b
p * H
p = 24
ale po rozwiązaniu otrzymałam 0 = 20
8 sty 20:27
mycha: tam miało być +24 a nie =
8 sty 20:28
Marcin W:

V
s=x
3
V
p=(x+2)(x−2)x
V
p+24=V
s
8 sty 20:32
Marcin W: x3−4x+24=x3
4x=24
x=6
8 sty 20:33