całka proszę o pomoc
PROSZĘ O POMOC: ∫x3√x−4 dx
proszę o rozpisanie całki bo w odpowiedzi wychodzi zupełnie co innego.
8 sty 20:19
Trivial: To będzie na moje oko metoda współczynników nieoznaczonych.
8 sty 21:45
Trivial: Albo po prostu podstawienie.
8 sty 21:48
Marcin W: z ciekawości to x3 jest czy może pierwiastek jest 3 stopnia ?
8 sty 21:49
Bogdan:
Można spróbować przez podstawienie:
x − 4 = t, x = t + 4, x3 = (t + 4)3 = t3 + 12t2 + 48t2 + 64, √x − 4 = t1/2,
dx = dt
8 sty 21:51
Trivial:
∫x3√x−4dx = ...
t = √x−4
t2 = x − 4 → x = t2 + 4
2tdt = dx
... = ∫(t2+4)3*t*2tdt = 2∫t2(t6 + 3t4*4 + 3*t2*16 + 64)dt = ...
Trochę męczący ten sposób, może istnieje prostszy.
8 sty 21:52