do spr
granica: Proszę o sprawdzenie czy jest dobrze liczone
| | x(1+√x+1) | |
lim x→0 |
| = |
| | (1− √x+1)(1+ √x+1) | |
| | x(1+√x+1) | |
lim x→0 |
| = |
| | 1+√x+1 − √x+1 − √x2+1 | |
lim x→0 −(1+
√x+1)=
lim x→0 −(1+
√0+1)=−2
8 sty 20:15
MathGym:
Dobrze, tylko skoro liczysz granice (troszkę wyższy poziom matematyki), to w 3 linijce w
mianowniku należałoby skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia a nie wymnażać tego − efekt
taki sam, ale w matematyce najważniejsze jest myślenie
9 sty 10:10
granica : dzięki za spr, z matmą nie maiłem do czynienia jakieś 4 lata, dużo się pozapominało,
a idzie to zad jeszcze szybciej wyliczyć
9 sty 11:58
granica : lim x→
∞ √x2 + 1 − x =
| | (√x2 + 1 − x)(√x2 + 1 + x) | |
lim x→∞ |
| = |
| | √x2+1+x | |
9 sty 12:17