Rozłóż wielomian na czynniki:
Sywlia: x6−184+812=?
8 sty 20:14
Eta:
Najpierw napisz to porządnie, bo coś chyba pominęłaś ?
8 sty 20:15
Sywlia: w(x)=x6−184+812
8 sty 20:16
Marcin W: chyba nie pominęła
=x2(x4−18x2+81)=x2(x2−9)2
8 sty 20:17
Sywlia: a wynik musi być w(x)=x2(x−3)2(x+3)2 i nie wiem jak mam to zrobić:(
8 sty 20:19
Eta:
No to skąd wziąłeś te x− y
Marcinie
8 sty 20:19
Sywlia: Dziękuje bardzo Marcinie za pomoc
8 sty 20:21
Eta:
Echhhh z wami

powinnaś zapisać "porzadnie" tak jak pytałam
W(x) = x
6 −18x
4 +81 x
2
W(x) = x
2( x
2 −16x
2 +81) = x
2( x
2−9)
2= x
2( x−3)
2 (x+3)
2
x= 0 −−− pierwiastek dwukrotny
x= 3 −−− pierwiastek dwukrotny
x= −3 −−− pierwiastek dwukrotny
8 sty 20:22
Sywlia: Dziękuje Wam
8 sty 20:23
Sywlia: A ja mam pytanie wytłumaczysz mi jak Ty to zrobiłaś

albo jak do tego doszłaś bo nie za bardzo
wiem w jaki sposób mam się za to zabrać
8 sty 20:24
Marcin W: Etko

chyba pora na nas tak wpływa

naprawdę zobaczyłem tam x−ksy
8 sty 20:24
Eta:

z
pigwą
8 sty 20:26
Sywlia: w(x)= −12x5+123−3x
8 sty 20:28