nie mam pojęcia jak wykonac te zadania ;|
Martaaa: zad.1
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt B=(−1,−1) i prostopadłej do prostej:
y= −x+2
x=1
zad.2
Dane są wierzchołki trójkąta: A=(0,−2), B=(−2,0), C=(−5,−5). Wyznacz:
a) równanie prostej zawierającej bok AB
b) równanie prostej zawierającej wysokość CD
8 sty 20:06
Marcin W: ja pomogę odpowiedz na pytanie: 1. jaki jest warunek prostopadłości prostych y=ax+b oraz y=cx+d
?
8 sty 20:07
Gustlik: ad 1)
| | 1 | |
Skorzystaj z warunku prostopadości prostych: a2=− |
|
|
| | a1 | |
Np.:
| | 1 | | 4 | |
Prosta prostopadła do y=− |
| x+ |
| ma równanie y=3x+b, podstaw teraz współrzędne punktu |
| | 3 | | 3 | |
B i oblicz b, podobnie zrób dla prostej y=−x+2,
ad 2)
ad a)Skorzystaj ze wzoru na współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez 2 punkty:
Podstaw teraz ten współczynnik do równania prostej y=ax+b, jeżeli wyjdzie ci np. a=2, to prosta
ma równanie y=2x+b. Teraz wstawiasz wspólrzędne któregoś z punktów A lub B do tego równania i
obliczasz b.
ad b) Wysokość to prosta prostopadła do AB i przechodząca przez punkt C − rozwiazujesz jak zad.
1.
9 sty 00:07
Martaaa: a skad sie wzielo to: y=3x+b ?
nic nie rozumiem
9 sty 16:08
Gustlik: | | 1 | |
Z warunku prostopadłości a2=− |
| . Współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych muszą |
| | a1 | |
| | 1 | |
być odwrotne i ze zmnienionym znakiem. Jezeli jedna prosta ma równanie y=− |
| x+U{4}{3, |
| | 3 | |
| | 1 | | 3 | |
czyli a1=− |
| , to drugi współczynnik a2= |
| =3, stą drównanie y=3x+b. Pozdrawiam  |
| | 3 | | 1 | |
9 sty 23:16