oblicz v i ppc v wyszlo mi 22,5cm sześcienne, natomiast ppc 45p{3} moze, to
Michal: mam takie zadanie
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość 6 cm, a kąt jaki tworzy
krawędź boczna z wysokościa ma mairę 60
oblicz v i ppc
v wyszlo mi 22,5cm sześcienne, natomiast ppc 45√3
moze, to ktoś sprawdzić?
8 sty 19:58
Michal: Może ktoś rzucić okiem?
8 sty 20:10
Michal: prosze pomóżcie
8 sty 20:20
Niunia85:

x=3
√3
H=3
b
2=H
2+x
2
b
2=9+27
b
2=36
b=6
h
2=b
2−3
2
h
2=36−9
h=27
h=3
√3
PPC=3PB+PP=3*9
√3+9
√3=27
√3+9
√3=36
√3
8 sty 20:28
Niunia85: | | 2 | |
pomyliłam się x miało być 2√3 bo zjadłam |
| |
| | 3 | |
zaraz poprawie
8 sty 20:30
Niunia85:
H=U{2
√3{
√3}
H=2
b
2=4+12
b
2=16
b=4
h
2=b
2−3
2
h
2=16−9
h=
√7
PP=9
√3
PPC=3PB+PP=3*3
√7+9
√3=9
√7+9
√3=9(
√7+
√3)
8 sty 20:39
Michal: dzieki wielkie
8 sty 20:51