matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie liniowe z jedną niewiadomą
okkk:
oblicz 8(7/6x − 9)−3(47−3x)=7 rozwiąze to ktoś, proszę
8 sty 19:42
magda:
7
8(
x−9)−3(47−3x)=7
6
56
x−72−(141−9x)=7
6
56
x−72−141+9x=7
6
56
x−72−141+9x−7=0
6
56
x−220+9x=0 \6
6
56x−1320+54x=0 110x=1320 11x=132 x=12
8 sty 20:27