matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodne posługując się wzorami
daria-krk:
tym razem prosze o sprawdzenie:
cos x
h(x)=
x
2
(x
2
)=2x cos x =sin x
sin x
h(x)=
2x
8 sty 19:35
Ania:
Nie możesz tak zrobić musisz skorzystać ze wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/360.html
na dole jest wzór działania na pochodnych
8 sty 19:36
daria-krk:
oki czyli to jest dobrze tak?
8 sty 19:42
Roman:
Nie, nie jest dobrze ze wzoru musisz skorzystać
f
f'(x)*g(x) − f(x) − g'(x)
'(x) =
g
g(x)
2
8 sty 19:52
Roman:
Kurde sory
tam w liczniku powinno być f(x) * g'(x) mnożenie a nie odejmowanie
8 sty 19:55