stereometria
Agata: rójkąta o bokach 4, 6, 8 obraca się wokół najdłuższego boku. Oblicz pole i objętość otrzymanej
bryły.
8 sty 19:21
Eta:

Powstała z tego obrotu bryła, to dwa stożki ( o różnej objętości) sklejone podstawami
V
{br}= Vst 1+ Vst2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vbr= |
| πr2*h1 + |
| πr2*h2= |
| πr2( h1+h2)
|
| | 3 | | 3 | | 3 | |
h1+h2= 8
pozostaje wyznaczyć długość promienia r
| | 1 | |
P(ΔABC)= |
| √p(p−a)(p−b)(p−c) −−−−−−− wzór Herona
|
| | 2 | |
policz pole i podstaw do wzoru
P=4r i wyznacz r =........
pole całkowite tej bryły , to dwa pola boczne stożków ( bo są "sklejone")
Pc(bryły) = πr*l1 + πr*l2= πr( l1+l2) =πr*(4+6)= 10πr=.......
dokończ obliczenia .......
8 sty 19:55
Agata: dzieki
9 sty 16:39