stereometria
Agata: Podstawą graniastosłupa prostego ABCA’B’C’ jest trójkąt o bokach długości 2, 3 i kącie między
nimi 120˚. Pole powierzchni bocznej jest równe 18(5 + √19 ). Oblicz objętość graniastosłupa.
8 sty 19:21
Eta:

No to jeszcze przez spaniem ........ podaję rozwiązanie
| | 1 | | 3√3 | |
Pp= |
| *2*3*sin120o= 3*sin 60o= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
sin120
o= sin(180
o −60
o) = sin60
o=
√32
z tw. cosinusów
c
2= 2
2 +3
2 −2*2*3*cos 120
o , cos120
o=cos(180
o −60
o)= − cos60
o= −
12
c
2= 13 + 6= 19 =>
c= √19
P
b= 3*H+5*H+
√19*H = H( 5+
√19)
H( 5+
√19)= 18(5+
√19) =>
H= 18
V= P
p*H=.......... podstaw dane i dokończ obliczenia
A teraz już najwyższa pora odpocząć!
Dobrej nocy Wszystkim
9 sty 01:29
Agata: dzieki

!
9 sty 16:46