Prosze o sprawdzenie czy dobrze wyznaczyłam dziedzine:)
Magda:
4x+8≠0
4x≠−8
x≠−2
x∊R\{−2}
f(x)=
√1−x2
1−x
2≥0
x
2≤1
x≤1 ⋁ x≤−1
x∊(−∞, −1>
2x−x
2≠0
x(2−x)≠)
x≠0 2−x≠0
x≠2
x∊R\{0,2}
dobrze?
8 sty 18:36
ICSP: Druga jest źle wyznaczona.
8 sty 18:45
ICSP: np dla x = −5
√1 − 52 = √−24
8 sty 18:46
ICSP: Pierwiastki z liczb ujemnych w zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieją.
8 sty 18:46
Magda: to jak bedzie poprawnie
8 sty 18:51
Marcin W: b)
1−x2≥0
(1−x)(1+x)≥0
x∊<−1,1>
8 sty 18:52
Magda: dziękuje
8 sty 18:55