PROSTOKĄTY PODOBNE - Pomóżcie!
sarenka: Pewien prostokąt ma tę własność, że można go rozciąć na trzy jednakowe prostokąty
podobne do niego. W jakiej skali prostokąt ten jest podobny do każdego
z mniejszych prostokątów ? Jaki jest stosunek długości dłuższego boku do krótszego
w każdym z tych prostokątów ?
8 sty 18:22
sarenka: POMÓŻCIE

8 sty 18:32
Basia:
widać, że b=3x
stąd skala = 3
8 sty 18:41
Eta:
Basiu

........skala k=
√3
13b
2= a
2
b
2= 3a
2
8 sty 18:48
Eta:
Można też tak:
Duży prostokąt ma 3 razy większe pole od małego
Stosunek pól figur podobnych równy jest kwadratowi skali podobieństwa k
2
to k=
√3
8 sty 18:51
Basia:
oczywiście
Eto
nie doczytałam i podałam
skalę podobieństwa
8 sty 18:52
Basia:
skalę podobieństwa pól wrr............. i zmienne zamieniłam
niże jednak źle na mnie działają
8 sty 18:55
Eta:
ok

Wystarczający jest ten drugi sposób,bo krótko "załatwia" rozwiązanie.
pozdrawiam
8 sty 18:57
sarenka: A Jaki jest stosunek długości dłuższego boku do krótszego
w każdym z tych prostokątów ?
8 sty 21:38
sarenka: 
pomóżcie
8 sty 22:02