;p
CzarnA : cewka wlaczona w obwod pradu stalego stawia opor 2 Ω. oblicz opor tej cewki w obwodzie pradu
zmiennego o czestotliwosci 10.000Hz jezeli jej indukcyjnosc wynosi 0,1H
8 sty 18:22
Gustlik: Liczysz impedancję (zawadę) obwodu ze wzoru:
Z=√R2+XL2
gdzie:
R − opór czynny (rezystancja) cewki
XL − opór indukcyjny (reaktancja indukcyjna) cewki
XL=2πfL=2*3,14*10000 Hz * 0,1 H = 6280 Ω
Impedancja cewki
Z=√22+62802=6280,0003 Ω
8 sty 23:14
CzarnA : nie rozumiem ..
9 sty 17:48
CzarnA : jak obliczyłes Z=√22+62802 to nie powinno wyjsc 6282 ?
9 sty 18:44
CzarnA ♥: proszeee !
9 sty 18:46
ICSP: Od kiedy można dodawać potęgi pod pierwiastkiem
9 sty 18:55
Gustlik: Można, po prostu podnosisz najpierw obie liczby do kwadratu, potem dodajesz, a na końcu
pierwiastkujesz wynik, np. √32+42=√9+16=√25=5. Z tym, że ja to zrobiłem komputerowym
kalkulatorem, wkleiłem wynik i zaokrągliłem, bez rozpisywania obliczeń.
9 sty 23:19
Gustlik: Czarna, robisz tak:
Z=√22+62802=√4+39438400=√39438404=
=6280,0003184713295044595767246764≈6280,0003 Ω
9 sty 23:25