[[1779]]
essh: pytanie odnośnie
1779
co złego jest w takim rozwiązaniu ? :
2sin2x+ctgx=4cosx dla x∊<0;2π>
2(2sinxcosx)+ctgx=4cosx
4sinxcosx1+
cosxsinx=4cosx sprowadzam do wspolnego mianownika
4sin2xcosx+cosxsinx=4cosx
cosx(4sin2x+1)sinx=4cosx | :cosx
4sin2x+1sinx=4 |*sinx
4sin
2x+1=4sinx
4sin
2x−4sinx+1= 0
wprowadzam sobie t=sinx
4t
2+4t+1=0
licze delte, wychodzi Δ=0 obliczam Xo=
12 stąd mam :
sinx=
12 więc x=
π6+2kπ lub x=
5π6+2kπ
skąd tam
π2 i
3π2
8 sty 18:15
Basia:
dzielisz przez cosx czyli przez wyrażenie, które może przyjmować wartość 0
i to jest błąd
dlatego zabrakło Ci pierwiastków
x = π2+2kπ
x=3π2+2kπ
8 sty 18:23
Basia:
powinno być:
| cosx(4sin2x+1) | |
| −4cosx=0 |
| sinx | |
| | 4sin2x+1 | |
cosx*[ |
| −4 ] = 0 |
| | sinx | |
cosx=0 lub
to już Twoje równanie
pokazuję prostszy sposób
sinx≠0
4sin
2x−4sinx+1=0
(2sinx−1)
2=0
2sinx−1=0
sinx=
12
8 sty 18:27
essh: nie wzialem tego pod uwage

dzięki
8 sty 18:27