Pierwiastki
Kalor: (3√5√2+7 − 3√7−5√2)4
8 sty 16:45
M4ciek:
Mysle , ze :
(a − b)4 = [(a − b)2]2 = (a − b)2 * (a − b)2 = ...
8 sty 16:59
Kalor: no to było pierwsze co mi do głowy przyszło ale nie wiem jak potem to wymnożyć
8 sty 17:01
M4ciek:
To probuj

bo to juz kwestia mnozenia. Jak masz odp. do tego to kombinuj
8 sty 17:04
Kalor: no powinno wyjść 64 możesz też wyliczyć ale nie pisać tutaj rozwiązania ? Napisać tylko czy ci
wyszło to mnie wtedy bardziej zmotywuje
8 sty 17:05
Kalor: jak mam takie coś (3√5√2+7)2 to podnosze do 2 tylko to co jest pod pierwiastkiem a ten 3
stopień zostaje, czyli (3√(5√2+7)2 ?
8 sty 17:09
M4ciek: No to napisze Ci za chwile czy wyszlo bo musze policzyc na kartce
8 sty 17:09
Kalor: 3√(5√2+7)2
8 sty 17:10
Kalor: dzięki
8 sty 17:10
M4ciek: Przyjrzalem sie i stwierdzam ,ze odp. powinna sie zgadzac bo w takich zadan zazwyczaj jest
"ladna" odpowiedz , ale po napisaniu kilku linijek zrezygnowalem bo cos mi nie wyszlo , a juz
jestem zmeczony
8 sty 17:28
Kalor: ok to to ja może dam rade
8 sty 18:07
Eta:
Witam

No to tak:
5
√2+7=
( √2+1)3 =...... 2
√2 +3 *2*1 +3
√2*1 +1=5
√2+7
podobnie:
7 −5
√2=
(1 −√2)3
zatem
[
3√(√2+1)3 −
3√(1 −√2)3]
4= [
√2+1 −(1−
√2)]
4= [
√2+1 −1 +
√2]
4= (2
√2)
4=
=
64
8 sty 18:28
Kalor: Eta a skąd wiedziałaś że to tyle będzie ? tzn (√2+1)3 ?
8 sty 18:44
Eta:
Z doświadczenia
8 sty 18:52
Kalor: ty to widziałaś nie ma na to sposobu ?
8 sty 19:03