prosze o pomoc :):)
smerfetka: −wys. trójkąta równobocznego o boku długości 8 wynosi ...
−przekątna kwadratu o boku dłu. 6 √2 wynosi ...
−dłu. boku trójkąta równobocznego o wys. 6 wynosi ...
−długość boku kwadratu o przekątnej dłu. 8 wynosi ...
proszę o pomoc
8 sty 16:36
ICSP: | | a√3 | |
Trójkąt równoboczny : h = |
| gdzie a to bok a h wysokosć |
| | 2 | |
Przekątna kwadratu : d =a
√2 gdzie a to bok a d przekątna.
8 sty 16:37
huncek: wszystko we wzorach jest !
prz. kwadratu a√2
wys. w rownobocznym h=a√3 / 2
8 sty 16:38
ICSP: W pierwszym wysokość jest równa 8
| | a√3 | | 16 | | 16√3 | |
8 = |
| ⇔ 16 = a√3 ⇔ a = |
| ⇔ a = |
| |
| | 2 | | √3 | | 3 | |
8 sty 16:40
ICSP: Resztę już sama sobie poradzisz. Co najwyżej odpowiedzi mogę sprawdzić.
8 sty 16:40