wiedząc, że tg α + ctg α = 4, oblicz:
Agula: wiedząc, że tg α + ctg α = 4, oblicz:
a) /tg α − ctg α/
b) tg2 α + ctg2 α
c) tg3 α + ctg3 α
d) tg4 α + ctg4 α
8 sty 16:07
nadia: a)
tg2a − 2tga ctga + ctg2a = (tga+ctg)2− 4tga ctga = 16 − 4 = x2 , x=2√3
15 cze 16:00
Bogdan:
| | π | | π | |
Założenia: α ≠ |
| + k*π i α ≠ k*π ⇒ α ≠ k* |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | sinα | | cosα | | sin2α + cos2α | |
tgα + ctgα = 4 ⇒ |
| + |
| = 4 ⇒ |
| = 4 |
| | cosα | | sinα | | sinαcosα | |
| | 1 | |
Stąd 4sinαcosα = 1 ⇒ 2sin2α = 1 ⇒ sin2α = |
| ⇒ 2α = ... ⇒ α = ... |
| | 2 | |
(tgα + ctgα)
2 = 4
2 ⇒ tg
2α + 2 + ctg
2α = 16 ⇒ tg
2α + ctg
2α = 14
tg
3α + ctg
3α = (tgα + ctgα)(tg
2α − 1 + ctg
2α) = 4 * (14 − 1) ⇒ ...
(tg
2α + ctg
2)
2 = tg
4α + 2 + ctg
4α ⇒ 14
2 = tg
4α + 2 + ctg
4α ⇒ ...
15 cze 17:13
Boruto: Jaki jest użyty wzór w podpunkcie a
16 kwi 19:06
king: tg α+ctg α= 2 oblicz:
√tg2α+ctg2α
17 mar 10:25
Chińska podróba 6-latka: z własności funkcji x+1/x ta równość możliwa tylko gdy tg α oraz ctg α obydwa równe 1
17 mar 10:38