jesli ktos by zrobil byla bym bardzo wdzieczna ^^
Kasia:

Oblicz pola i obwody narysowanych figur.
8 sty 15:59
ICSP: Może najpierw trójkąt.
Jest to trójkąt równoboczny. Jak równoboczny to ma wszystkie boki równej długosci ze wzorów
| | a2 √3 | |
wiesz że pole trójkąta równobocznego wyraża się wzorem: P= |
| . Gdzie a jest bokiem |
| | 4 | |
8 sty 16:02
ICSP: Te zadania są z liceum czy z gimnazjum?
8 sty 16:05
Kasia: technikum.
8 sty 16:09
ICSP: Więc funkcje sinus i cos już znasz?
8 sty 16:09
Kasia: tak
8 sty 16:11
ICSP:

sin 30
∧ = 1/2
| | 1 | | h | |
sin = h3 ⇔ |
| = |
| ⇔ h = 1,5 |
| | 2 | | 3 | |
P = |AD| * h
8 sty 16:22
ICSP: Pierwszy raz rysowałem.
8 sty 16:23
Ania:
| | 1 | | 21 | |
b) równoległobok: P = 3*7*sin30o = 21* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 9 + 6 | | 15 | | 3 | | 45 | |
c) trapez: P = |
| *1,5 = |
| * |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
c = 1,5
√2
8 sty 16:37