zadanie
łukasz: wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi są wielkości x i y określone zależnością odp :
8 sty 15:54
łukasz: i dlaczego?
8 sty 16:15
łukasz: z prawej strony licznika jest y przepraszam za błąd
8 sty 16:16
łukasz: pomoże ktoś?
8 sty 16:43
Basia:
chyba tak powinno być:
a dlatego, że wtedy
x*y = 35
ułóż sobie tabelkę
x = 1 5 7 35 to
y = 35 7 5 1
x
zwiększasz 5 razy ⇒
y zmniejsza się 5 razy
x
zwiększasz 7 razy ⇒
y zmniejsza się 7 razy
itd.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x i y są odwrotnie proporcjonalne ⇔ x*y = a (a − stała)
| | x | |
x i y są wprost proporcjonalne ⇔ |
| = a (a − stała) |
| | y | |
8 sty 18:00