pomocy
Ania: Podaj przyklad takich ciągów rosnących a
n i b
n, że ciąg c
n określony za pomocą wzoru
| | an | |
cn= |
| jest a) malejący b) rosnący |
| | bn | |
8 sty 15:41
Basia:
ad.a
an = 2n
bn = 22n
ad.b odwrotnie
8 sty 15:50
Ania: a możesz wklepać obliczenia? nie rozumiem skąd się to bierze i jak to obliczyć a nie chce
spisać i nadal nic nie rozumieć
8 sty 15:53
Ania: proszę wytlumaczcie mi to
8 sty 16:58
Ania: pomocy pomocy pomocy jutro mam egzamin z tego



!
8 sty 17:53
Jack:
weź dwie funkcje wykładnicze takie, żeby podstawa pierwszego była większa od podstawy drugiego
(dla a) oraz odwrotnie dla b
8 sty 17:57
Basia:
to tylko przykład
może być też
a
n = 3n
2
b
n = 3n
| | an | | 3n2 | |
cn= |
| = |
| = n ciąg rosnący bo |
| | bn | | 3n | |
c
n−1−c
n = (n+1)−n = 1> 0 dla każdego n
takich przykładów jest nieskończenie wiele
8 sty 18:03
Basia:
do poprzedniego
a
n = 2
n
b
n = 2
2n
| | 2n | | 1 | |
cn = |
| = |
| ciąg malejący bo |
| | 22n | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
cn+1−cn = |
| − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n | |
| 2n(1−2) | | −1 | |
| = |
| <0 dla każdego n |
| 2n*2n+1 | | 2n+1 | |
| | 22n | |
dn = |
| = 2n ciąg rosnący bo |
| | 2n | |
d
n+1−d
n = 2
n+1−2
n = 2
n(2−1) = 2
n > 0 dla każdego n
itd.
8 sty 18:07
Agnia: Bardzo dziękuję. Musze jeszcze z tym powalczyć
8 sty 18:39