matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trapez
Kasia:
Dany jest trapez ABCD o podstawach AB,CD. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie O. Wykaż, że pola trójkątów AOD i BOC są równe.
8 sty 15:40
Godzio:
Z podobieństwa trójkątów ABO i DCO wynika:
a
d
=
⇒ ab = cd
c
b
1
Mam nadzieje że znasz taki wzór na pole trójkąta: P =
absinγ gdzie γ to kąt
2
między ramionami a i b korzystając z niego
1
ab = cd / *
sinα
2
1
1
absinα =
cdsinα
2
2
P
AOD
= P
BOC
c.n.d.
8 sty 15:54
lol:
2*2
12 kwi 20:14