Oblicz pochodną posługując się wzorami
daria-krk: a)f(x)=6x4− 5x3+x−13
b)g(X)=√3x2+x−1
8 sty 15:28
:): proste, w dziale jest krok po kroku zrobione
8 sty 15:53
daria-krk: oki ale twoja podpowiedz mi nie pomogla bo nie iwem jak to zrobic
8 sty 19:05
Marcin W: a)f'(x)=24x
3−15x
2+1
| | 1 | |
b)g'(X)= |
| *(6x+1) |
| | 2√3x2+x−1 | |
8 sty 19:07
Basia:
wykaż minimum zainteresowania tymi zadaniami
(xn)' = nxn−1
(a*f(x))' = a(f'(x)
stąd
(6x4) = 6*(x4)' = 6*4x3 = 24x3
itd.
8 sty 19:07
daria-krk: Basia jeśli wydaje ci si eze nie interesuje sie tymi zadaniami to tylko twoja opinia.Poprostu
wogóle tego nei rozumiem i tyle. i wypisane wzory nic mi nie pomagaja. Pochodne z definicji
rozumiem a to jest dla mnie czarna magia.
8 sty 19:14
daria-krk: a jak z przykładem b? prosze o pomoc?
8 sty 19:19
Marcin W: daria−krk zauważ że rozwiązałem Ci oba przykłady.
8 sty 19:21
daria-krk: wiem dziekuje bardzo ale same rozwiazania nie pomoga mi tego niestety zrozumiec...:( a mam tych
zadan jeszcze 14. moglbys to rozpisac jakos?
8 sty 19:22
karola171991: No cóż, nikt nie jest temu winien, że tego nie rozumiesz, ale z takim nastawieniem kiepsko
widzę zdanie koła przez Ciebie. Chodzi o to że podpunkt a to najprostrze z możliwych
przykładów w pochodnych. Wykorzystujesz tu tylko własność że wykładnik zmniejszasz o jeden, a
cyfre stojącą przed x z tą potęgą zwiększasz przez mnożenie o ten wykłądnik
czyli jak było 6x4−5x3+x−13
to po zróżniczkowaniu jest 6*4 x3 − 5*3 x2 +1
ostatecznie po wykonaniu mnożenia 24 x 3 − 15 x2 + 1
radze wziąć się do roboty
w b musisz zastosować pierw wzór na pochodną z pierwiastka a potem pomnożyć razy pochodną
funkcji wewnętrznej ( czyli to co w przykładzie a)
8 sty 19:24
daria-krk: ja zdaje sobie sprawe z tego ze nikt nie jest winien temu ze ja tego nie rozumiem. o jakie
nastawienie wszystkim chodzi? ja naprawde chcialabym te zadani sama rozwiazac,ale nie potrafie
... dziekuje za pomoc...
8 sty 19:27
Ania: Nie potrafisz odczytać najprostszych wzorów ?
chodzi tutaj o te podstawowe przykłady ? jest ich mnóstwo
https://matematykaszkolna.pl/strona/360.html
Zaczynają się od na prawdę prostych, każdy jest je w stanie zrozumieć tylko u Ciebie widze
od początku bardzo złe nastawienie. Czas może zastanowić się czy Studia gdzie jest matematyka
są dla Ciebie

Przyznam że też nie jestem dobra z matematyki, ale jeśli ktoś chcę to na
prawde można wiele !
pozdrawiam i wytrwałości życzę !
8 sty 19:33
daria-krk: studia wybrałam takie zeby bylo jak najmniej matmy

i dzieki temu mam tylko ten jeden
semestr,ale widac ze dla mni eto i tak za duzo
8 sty 19:39
Ania: ja tez miałam ogromne problemy z pochodną na początku jednakże dużo godzin spędzonych właśnie
na tej stronie

wiele mi pomogły spróbuj rozwiązywać najpierw przykłady ze strony którą Ci
podałam
8 sty 19:41
Ania: na pewno znajdziesz podobne przykłady do tych które masz zrobić
8 sty 19:42
daria-krk: postaram sie zrobic moj nastepny przyklad i wrzuce go tu i okaze sie czy dam sobie ztym
rade



:(
8 sty 19:44
Ania: Masz zły tok myślenia, chciałabyś od razu robić wszystko bezbłędnie zanim ja wyznaczyłam kilka
pochodnych bez żadnego błędu to troszkę czasu nad tym spędziłam. Radzę w pierwszej kolejności
próbować samodzielnie wyznaczać pochodne ze stronki

i ewentualnie sobie sprawdzać
gwarantuję że po pewnym czasie rozjaśni Ci sie umysł !
8 sty 19:48
okkk: prosze rozwiązcie mi to : 8(7/6x−9)−3(47−3x)=7
8 sty 19:50