heLP
ilak: o ile porcent liczba 2
2√3 +log2 7 jest większa od liczby 4
√3+1 ?
jak rozpisac podane wyrazenia?

dzieki
8 sty 15:08
Trivial: Zamień 4√3 + 1 na 22√3 + 2, a 22√3 + log27 rozpisz na: 22√3 * 2log27
8 sty 15:10
huncek: 2
log27 = 7 − najtrudniejsze zrobione
8 sty 15:13
Grześ:
Musisz wykonać tu takie działanie, czyli:
| 22√3+log27−4√3+1 | |
| *100%=.... |
| 4√3+1 | |
Przekształcenie:
| 22√3+log27−22√3+2 | |
| *100%= |
| 22√3+2 | |
| 22√3(2log27−4) | |
| *100%= |
| 22√3*4 | |
| (2log27−4) | | 7−4 | | 3 | |
| *100%= |
| *100%= |
| *100%=75% |
| 4 | | 4 | | 4 | |
Więc jest większa o 75%
8 sty 15:15
ilak: DZIEKI bardzo
8 sty 15:16