proszę o pomoc
ja: sprawdź, czy dla każdej liczby naturalnej "n" liczba:
a) 48n2+6n+1053054 jest podzielna przez 3,
b) 483+ 68n+ 20122012 jest podzielna przez 4,
c) (2n+1)2−(2n−1)2+42 jest podzielna przez 4,
d) (n+2)3− n3+10 jest podzielna przez 6,
e) (2n+1)3−(2n)3 jest podzielna przez 2.
8 sty 15:06
Basia:
ad.a
48 i 6 są podzielne przez 3
48=3*16
6=3*2
1053054 też
1053054= 3*351018
48n2+6n+1053054 = 3(16n2+2n+351018) ⇒ jest podzielna przez 3
(b) zrób identycznie
w (c), (d) i (e) wykonaj potęgowanie, zredukuj wyrazy podobne
i dalej tak samo
8 sty 15:20
ja: Dziękuję bardzo za pomoc

.
8 sty 21:27