matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa:( POMOCY!! rashi: Napisz wzór funkcji kwadratowej f, o której wiadomo, że: a) f(1)=0 i najmniejszą wartość funkcja f ma dla argumentu x=−1, a wykres funkcji przechodzi przez punkt o współrzędnych (2,5) b) przedział <2;+∞) jest maksymalnym przedziałem, w ktorym funkcja f jest malejąca, a w przedziale <−8;−7> ma największa wartość ymax=−24 oraz jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5 c) miejscami zerowymi są liczby 1 oraz −3 i której wykresem jest parabola styczna do prostej o równaniu y=−4
8 sty 14:58
Grześ: a) f(1)=0 więc jednym z pierwiastków jest x1=1 Najmniejsza wartośc funkcji jest na x=−1, więc parabola ma oś symetrii na prostej o równaniu x=−1. Jakbym Ci to wyjaśnić.... miejsca zerowe są symetryczne względem osi symetrii, więc drugie miejsce zerowe jest na x2=−3 Mając dwa miejsca zerowe wzór wygląda tak: (*) y=a(x+1)(x+3) Wiemy, że przechodzi przez punkt (2,5) więc podstawiamy dane: 5=a(2+1)(2+3)
 1 
a=

3 
wracamy do (*) mając dane a:
 1 
y=

(x+1)(x+3)
 3 
Wymnażamy:
 1 
y=

(x2+4x+3)
 3 
 1 4 
y=

x2+

x+1
 3 3 
8 sty 15:07
Grześ: Zrozumiały podpunkt a)emotka Jak cos mogę dalej jechac emotka
8 sty 15:09
rashi: kurcze....jesteś genialnyemotka zrozumiałam to xD ale możesz mi pomóc z resztą zadań xD
8 sty 15:11
Grześ: Mam 5 minut jeszcze czasu, zaraz rozpiszę Ci wskazówki, emotkaemotka Poradzisz sobie emotka
8 sty 15:16
rashi: no mam nadzieję, że jakoś dam radę z twoimi wskazówkamiemotka
8 sty 15:19
Grześ: b) Przedział <2,+) − w nim jest funkcja malejąca, więc jest to parabola skierowana gałeziami do dołu (zrób sobie rysunek jak chcesz) Poza tym wiemy z tego, że max. wart. jest na x=2 emotka W przedziale <−8,−7> największa wartość ymax wynosi −24, a jak wiemy, w tym przedziale funkcja jest rosnąca, więc dla f(−7)=ymax= −24 Jeszcze jedna uwaga znowu z osią symetrii, która jest na x=2 oraz podanym jednym z miejsc zerowych liczba 5 Wynika z tego, że miejsce zerowe jest na −1 Podsumowanie: Miejsca zerowe: −1 oraz 5 Trzeci punkt należący do wykresu to f(−7)=−24, więc A(−7,−24) Skorzystaj z: Wzoru postaci iloczynowej jak w podpunkcie a) i podstaw wartości trzeciego punktu. Potem spowrotem do postaci iloczynowej emotka
8 sty 15:21
Grześ: W c) podpunkcie jest troszeczke inne rozumowanie, już je przedstawie. Rozumiesz podpunkt b) emotka
8 sty 15:23
rashi: rozumiem i to bardzo dobrzeemotka a jak zrobić c?
8 sty 19:11
Marcin W: c) y=a(x−x1)(x−x2) x1=1 x2=−3 y=a(x−1)(x+3) y=ax2+2ax−3a
 b2−4ac 
styczna do y=−4 to oznacza ze q=−

=−4
 4a 
stąd
(4a2−4a*(−3a)) 

=4
4a 
4a=4 a=1 y=1(x−1)(x+3)
8 sty 19:17