funkcja kwadratowa:( POMOCY!!
rashi: Napisz wzór funkcji kwadratowej f, o której wiadomo, że:
a) f(1)=0 i najmniejszą wartość funkcja f ma dla argumentu x=−1, a wykres funkcji przechodzi
przez punkt o współrzędnych (2,5)
b) przedział <2;+∞) jest maksymalnym przedziałem, w ktorym funkcja f jest malejąca, a w
przedziale <−8;−7> ma największa wartość ymax=−24 oraz jednym z jej miejsc zerowych jest
liczba 5
c) miejscami zerowymi są liczby 1 oraz −3 i której wykresem jest parabola styczna do prostej o
równaniu y=−4
8 sty 14:58
Grześ: a) f(1)=0 więc jednym z pierwiastków jest x
1=1
Najmniejsza wartośc funkcji jest na x=−1, więc parabola ma oś symetrii na prostej o równaniu
x=−1.
Jakbym Ci to wyjaśnić.... miejsca zerowe są symetryczne względem osi symetrii, więc drugie
miejsce zerowe jest na x
2=−3
Mając dwa miejsca zerowe wzór wygląda tak:
(*) y=a(x+1)(x+3)
Wiemy, że przechodzi przez punkt (2,5) więc podstawiamy dane:
5=a(2+1)(2+3)
wracamy do (*) mając dane a:
Wymnażamy:
8 sty 15:07
Grześ: Zrozumiały podpunkt a)


Jak cos mogę dalej jechac
8 sty 15:09
rashi: kurcze....jesteś genialny

zrozumiałam to xD ale możesz mi pomóc z resztą zadań xD
8 sty 15:11
Grześ: Mam 5 minut jeszcze czasu, zaraz rozpiszę Ci wskazówki,


Poradzisz sobie
8 sty 15:16
rashi: no mam nadzieję, że jakoś dam radę z twoimi wskazówkami

8 sty 15:19
Grześ: b)
Przedział <2,+
∞) − w nim jest funkcja malejąca, więc jest to parabola skierowana gałeziami do
dołu (zrób sobie rysunek jak chcesz)
Poza tym wiemy z tego, że max. wart. jest na x=2

W przedziale <−8,−7> największa wartość y
max wynosi −24, a jak wiemy, w tym przedziale
funkcja jest rosnąca, więc dla f(−7)=y
max= −24
Jeszcze jedna uwaga znowu z osią symetrii, która jest na x=2 oraz podanym jednym z miejsc
zerowych liczba 5
Wynika z tego, że miejsce zerowe jest na −1
Podsumowanie:
Miejsca zerowe: −1 oraz 5
Trzeci punkt należący do wykresu to f(−7)=−24, więc A(−7,−24)
Skorzystaj z:
Wzoru postaci iloczynowej jak w podpunkcie a) i podstaw wartości trzeciego punktu.
Potem spowrotem do postaci iloczynowej
8 sty 15:21
Grześ: W c) podpunkcie jest troszeczke inne rozumowanie, już je przedstawie. Rozumiesz podpunkt b)
8 sty 15:23
rashi: rozumiem i to bardzo dobrze

a jak zrobić c?
8 sty 19:11
Marcin W: c)
y=a(x−x
1)(x−x
2)
x
1=1 x
2=−3
y=a(x−1)(x+3)
y=ax
2+2ax−3a
| | b2−4ac | |
styczna do y=−4 to oznacza ze q=− |
| =−4 |
| | 4a | |
stąd
4a=4
a=1
y=1(x−1)(x+3)
8 sty 19:17
rashi: wielkie dzięki za pomoc chłopaki

8 sty 23:16