proste równoległe i proste prostopadłe-zadania
Martaaa: Nie rozumiem w ogóle tego o co chodzi, mógłby mi ktoś to wytłumaczyć i przy okazji pomóc
rozwiązać zadania domowe?

zadanie 1
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(1,1) i równoległej do prostej:
a) y= −x + 2
c)y=−1
8 sty 14:52
Martaaa: pomoże mi ktoś?
8 sty 20:01
Marcin W: ja pomogę odpowiedz na pytania:
1. jaki jest warunek równoległości prostych y=ax+b oraz y=cx+d ?
8 sty 20:03
Martaaa: nie wiem czy o to chodzi, ale w zeszycie mam tylko to:
1. prosta y=ax+b i y=a1x+b1 są równoległe wtedy i tylko wtedy gdy a=a1
8 sty 20:09
dero2005:
a) a = −1
warunek równoległości a1 = a
warunek prostopadłości a1*a = − 1
y = a1(x−xA)+ya A(xA; yA)
8 sty 20:12
Marcin W: dokładnie więc podaj jakąś prostą równoległą do y=−x+2 wymyśl jakąkolwiek.
8 sty 20:13
Marcin W: to ci dero podał gotowca− tak też mozna

Pytanie czy wiesz jak skorzystać Marto
8 sty 20:15
Martaaa: jestem zielona i nie wiem o co chodzi, wytłumaczcie mi to
8 sty 20:16
Martaaa: nie mam pojęcia
8 sty 20:17
Marcin W: Podstaw do wzoru dero2005 y=a
1(x−x
a)+y
a kolejno w pdpktach:
a) a
1=−1 x
a=1 y
a=1
c) odp w tym akurat to y=1 narysuj sobie najlepiej zobaczysz dlaczego
8 sty 20:23