Oblicz cos75 korzystajac ze wzoru
Wojtek: Oblicz cos75o korzystając ze wzoru cos(x+y) = cos x cos y − sin x sin y
Będe bardzo wzdzięczny jeśli ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić bo nie wiem nawet jak sie do tego
zabrać.
8 sty 14:36
Basia:
cos75 = cos(30+45)
teraz zastosuj podany wzór
wartości funkcji sinus i cosinus dla 30 i 45 są znane
8 sty 14:37
Wojtek: aaaaa dziekuje bardzo
8 sty 14:42
huncek: | | 1 | |
sin30∧ = |
| cos30∧ = √3/2 |
| | 2 | |
sin45
∧ =
√2/2 cos45
∧ =
√2/2
cos(30+45) = cos30 * cos45 − sin30 * sin 45
wystarczy podstawic wartosci teraz
8 sty 14:43
Wojtek: dobrze czyli mam √3/2 * √2/2 − 1/2 * √2/2 i jak to policzyć? Nie jestem zbyt dobry z dzialan
na pierwiastkach więc wole zapytac zeby nie zrobic źle.
8 sty 14:48
huncek: √6/4 − √2/4
8 sty 14:53
Wojtek: A nie można było np odrazu usunąć 2 z mianownika i wtedy wychodzi
√3 *
√2 −
√1 *
√2 i
po przeliczeniu
√3*2 −
√1*2 =
√4 = 2

Tak teraz siedzialem i takie coś przyszlo mi do
glowy. Dobrze to? Bo w sumie wynik wychodzi ładny, równy więc mam nadzieje ze dobrze
rozkminiłem
8 sty 15:08
Basia:
a gdzie się to 2 ma podziać ?
poza tym √6−√2 ≠ √4
policz √9−√4 = 3−2=1
czy to się Twoim zdaniem = √9−4=√5 ?
8 sty 15:12
huncek: jak usunesz 2 to masz 2cos(30+45)
8 sty 15:14
Wojtek: Czyli jaki będzie ostateczny wynik? Bo nie ogarniam.
8 sty 15:15
huncek: podany wyżej
8 sty 15:16
Wojtek: w zadaniu jest Oblicz cos75o czyli wynik mam napisać 2cos(30+45) ?
8 sty 15:30
Grześ: ale podstaw wartości, przeciez znane sa wartości dla cos30 oraz cos45
8 sty 15:31
huncek: ?!
8 sty 15:31
huncek: ~30min tlumaczenia w błoto
8 sty 15:31
Wojtek: podstawialem już wartosci czyli wyszlo cos(30+45) = √3/2 * √2/2 − 1/2 * √2/2
8 sty 15:32
Grześ: Ojej Wojtek, Spójrz na post
huncka(chyba dobra odmiana

) z godziny 14:43
8 sty 15:32
huncek: dobre dobre heh
8 sty 15:33
Basia:
| | √3*√2 | | √2 | | √2(√3−1) | |
= |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
albo
i
k o n i e c
8 sty 15:35
huncek: koniec
8 sty 15:41
Grześ: This is the happy end

:
8 sty 15:42
Wojtek: równiez ciesze sie z Waszej radości że wreszcie okminiłem o co chodzi. Dziekuje
8 sty 15:46
huncek: Lepszy Rydz niż nic
8 sty 15:47
Grześ: Na dwoje babka wróżyła, tyle powiem

8 sty 15:48
huncek: xd
8 sty 15:49