POMOCY!!!!
magdaP: Wózek stalowy o masie 2kg poruszał się z prędkością o wartości 4 m/s i po zderzeniu z wózkiem
aluminiowym o masie 1 kg oba wózki uzyskały prędkość o wartości 2 m/s. Jaką prędkość miał
wózek aluminiowy przed zderzeniem?
8 sty 14:28
Trivial:
Indeksy:
s −− wózek stalowy
a −− wózek aluminiowy
v' −− prędkość po zderzeniu
v
a = ?
Z prawa zachowania pędu:
p
1 = p
2 = const
m
sv
s + m
av
a = (m
s + m
a)v'
m
av
a = (m
s + m
a)v' − m
sv
s
| | (ms + ma)v' − msvs | |
va = |
| |
| | ma | |
Podstawiasz dane i masz wynik.
8 sty 14:48
magda P: dzięki bardzo!
8 sty 14:51
magda P: jak z jednostkami bo sie pogubiłam:(
8 sty 14:54
Trivial: Jako, że wszystkie jednostki są w układzie SI (kilogramy, metry, sekundy) można po prostu
wstawić liczby a jednostki dopisać na końcu.
Czyli:
| | (2 + 1)*2 − 2*4 | | m | |
va = |
| |
| |
| | 1 | | s | |
8 sty 14:57
Trivial:
Wynik to:
Oznacza to, że wózek aluminiowy poruszał się w przeciwnym kierunku, niż wózek stalowy (zbliżały
się do siebie).
8 sty 15:05