Rozwiąż równania 2 + 5+8 + ...+=117 którego lewa strona jest sumą ciągu arytmety
okta: Rozwiąż równania 2 + 5+8 + ...+=117 którego lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego
8 sty 14:26
huncek: masz podane 3 pierwsze wyrazy w obu ciagach i wynik ich sumy.
Wystarczy chyba podlozyc tylko pod wzor na sume, i ew wyliczyc q badz r.
8 sty 14:28
Basia:
a co to za równanie, w którym nie ma niewiadomej ?
to chyba ma być
2+5+8+...+x = 117
a
1=2 r=3 x=a
n
a
n = a
1+(n−1)*r = 2+(n−1)*3 = 2+3n−3 = 3n−1
| | a1+an | | 2+3n−1 | | 3n2+n | |
L=Sn = |
| *n = |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=117
3n
2+n=2*117
3n
2+n−234 = 0
Δ itd.
8 sty 14:34