jeżeli długość jednego z boków prostokąta zwiększymy o 10% a drugiego zmniejszy
kazio: jeżeli długość jednego z boków prostokąta zwiększymy o 10% a drugiego zmniejszymy to pole
prostokąta
jak robi się takiego typu zadania ?
8 sty 14:11
Basia:
P1=a*b
a2 = a+ 10%a = a+0,1a = 1,1a
b2 = b − 10%b = b − 0,1b = 0,9b
P2 = a2*b2 = 1,1a*0,9b = 0,99a*b = 0,99*P
czyli pole zmniejszy się o 0,01
8 sty 14:14
huncek:

a + 10% − bok a po zw o 10%
b − 10% − bok b po zmn o 10%
1,1a * 0,9b = 0,99j
2
pole się zmniejszy
8 sty 14:15