Granica
Kasia B: A co zrobić z taką graniczką?
No właśnie, nic się nie skróci...
8 sty 13:05
kasia: wystarczy podstawić,za x ta wartośc tj 2., pamietam ze tak u mnie sie to obliczało.
8 sty 13:08
Grześ: Tutaj granica nie istnieje, sprawdż sobie granice jednostronne i wyjdą Ci one różne

Granice jednostronne, czyli x→2
− oraz x→2
+
8 sty 13:10
Kasia B: Powinno być tak:
| | x2−1 | | 3 | |
limx→2− |
| =[ |
| ]=−∞
|
| | x−2 | | 0− | |
| | x2−1 | | 3 | |
limx→2+ |
| =[ |
| ]=+∞ ? |
| | x−2 | | 0+ | |
8 sty 13:17
Grześ: Dokładnie tak, czyli jaki ostateczny wniosek
8 sty 13:17
Trivial: Wniosek: Jednak nic się nie skróciło.
8 sty 13:19
Kasia B: Granica nie istnieje.
A skąd oni wzięli
4 w odpowiedziach, to można by komedię o tym nakręcić
8 sty 13:19
Trivial: Może patrzysz złe odpowiedzi?
8 sty 13:20
Grześ: naprawdę nie wiem, 4 mogłoby być, gdyby licznik był x
2−4

8 sty 13:20
Kasia B: | | 2 | |
Właśnie nie, powiem Ci, że jakieś |
| z nich się zgadzają
|
| | 3 | |
Słyszałam, że w Krysickim jest dużo błędów, ale że aż tyle?
8 sty 13:21
Trivial: Nie wiem, nigdy nie korzystałem.
8 sty 13:21
Kasia B: No ja właśnie liczę stamtąd granice i w co drugim jest bład
8 sty 13:26