Ciągi, zadanie z matury próbnej
Agu: Sprawdzi mnie ktoś? Ciągi.
| | m+1 | | m+3 | | m+9 | |
Wykaż że dla każdego m ciąg ( |
| , |
| , |
| ) jest arytmetyczny. |
| | 4 | | 6 | | 12 | |
I zrobiłam to tak
a
2=a
1+r
a
3 = a
2 + r
i r wyszło takie samo jak wcześniej
i zrobiłam dalej tak
a
2=a
1+r
| 2m+6 | | 3m+3 | | m+3 | |
| = |
| − |
| |
| 12 | | 12 | | 12 | |
dobrze to?
8 sty 13:01
Grześ: Ale po co sobie tak utrudniałaś

Sprawdź tą równośc, czyli:
2a
2=a
1+a
3 
8 sty 13:02
Agu: I nie musiałam tego tak rozpisywać? Jesus, trzeba być mną, ja uwielbiam sobie komplikować
życie.
8 sty 13:03
Grześ: Wtedy przekształć prawą stronę równania, aby otrzymać lewą i masz dowód.
że L=P i koniec dowodu
8 sty 13:03
Grześ: W twoim poście jest dobre rozumowanie, ale dla pewności sprawdź sobie tym sposobem co
napisałem. Taki długi zapis masz, że nie wiem czy jest dobry. A wystarczy 3−4 linijki zapisac
8 sty 13:05
Agu: wyszło mi
czyli okej, ale gdybym zrobiła na maturze tak jak wcześniej, to uznaliby mi?
8 sty 13:08
Grześ: może by i uznali, sam nie wiem. Metody takie "naokoło" raczej nie są dobrze rozpatrywane,
szczególnie, że w takim długim zapisie mogą błędy znaleźć
8 sty 13:19
Agu: Aha

No cóż, jak poćwiczę to się wyćwiczę

Dziękuje za pomoc, wyjaśnienie
8 sty 13:27