Granica
Kasia B: | | (x−3)(−1)[x] | |
limx→3 |
| gdzie [x] oznacza część całkowitą z liczby x
|
| | x2−9 | |
8 sty 12:55
Grześ: a jaka wynosi wartość [x] dla x=3

Wynosi 3, więc jest nieparzysta potęga, więc wg mnie
powinno być z minusem
8 sty 12:57
kasia: możliwe ale coś mi mianownik nie gra
3
2 to 9 a 9−9=0
8 sty 12:59
Grześ: bo powinno się rozłożyc mianownik na (x−3)(x+3) i skrócić (x−3) z licznikiem
8 sty 13:00
Grześ: Na tym właśnie to polega, że coś trzeba przekształcić, a nie tylko podstawić to "3"
8 sty 13:00
Kasia B: | | 1 | |
No to wyjdzie − |
| , ale i tak się nie zgadza z rewelacyjną odpowiedzią −∞
|
| | 6 | |
8 sty 13:02
Kasia B: Tam są same błędy w odpowiedziach.
8 sty 13:02
Trivial:
| | (x−3)(−1)[x] | | (x−3)(−1)[x] | | (−1)[x] | |
f(x) = |
| = |
| = |
| . |
| | x2−9 | | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
| | (−1)[3−] | | 1 | |
limx→3−f(x) = [ |
| ] = |
| . |
| | 6− | | 6 | |
| | (−1)[3+] | | 1 | |
limx→3+f(x) = [ |
| ] = − |
| . |
| | 6+ | | 6 | |
Na moje oko granica w ogóle nie istnieje.
8 sty 13:10
Grześ: Ale tutaj nie ma problemu od razu podstawić x=3. Też zastanawiałem się, że po sprawdzeniu 3
− i
3
+ nie wychodzi, lecz tu mozna od razu podstawić 3 i trochę gmatwa sprawę
8 sty 13:12
Trivial: Nie można podstawić po prostu 3, bo x nigdy trójki nie osiąga, a wartość [x] jest zależna od
tego, z której strony "idziemy".
8 sty 13:13
Grześ: też o tym myślałem, bo sam wykres [x] jest "schodkowy", więc to chyba wyjaśnia wszystko
8 sty 13:17
Kasia B: Dzięki wielkie, te odpowiedzi mnie zmyliły
8 sty 13:22