zaspolone
Pat:): liczby zespolone
mnozenie:
(−5+3i)(−4−i)
dzielenie:
−8−2i
−−−−−−−
i
8 sty 12:40
Trivial:
Pierwszy: pomnóż każdy przez każdy.
Drugi: pomnóż licznik i mianownik przez i.
8 sty 12:42
Pat:): w pierszym wyjdzie 23−7i?
a w drugim 8i−2?
8 sty 12:45
Trivial: tak
8 sty 12:47
pinokio: (−7−i)z+4+2i=(−5−i)z
8 sty 13:30
Basia:
z=x+yi
(−7−i)(x+yi)+4+2i = (−5−i)(x+yi)
−7x−7yi−xi−yi2+4+2i = −5x−5yi−xi−yi2
−7x−7yi−xi+y+4+2i = −5x−5yi−xi+y
(−7x+y+4+5x−y)+(−7y−x+2+5y+x)i = 0 = 0+0i
−2x+4=0
−2y+2=0
x = 2
y=1
z=2+i
8 sty 13:39
pinokio: ojej nie ma innego sposobu
8 sty 13:53
Basia:
są; jeszcze bardziej skomplikowane
8 sty 13:54
pinokio: aha ok
8 sty 13:58
pinokio: a jak sie znajduje postac tryg. liczby zespolonej?
8 sty 13:59
Basia:
przy mnożeniu to Ci się właśnie jeszcze bardziej skomplikuje
postać trygonometryczna sprawdza się przy potęgowaniu i pierwiastkowaniu
8 sty 14:05
pinokio: to np −1−√3i
8 sty 14:07
Basia:
tu można było jeszcze tak, będzie mniej liczenia
(−7−i)z + 4 + 2i = (−5−i)z
4+2i = (−5−i)z −(−7−i)z
4+2i = (−5−i+7+i)z
2z = 4+2i
z = 2+i
8 sty 14:08
pinokio: o fajnie
8 sty 14:13
10 maj 02:10