Oblicz odległość /AB/
piotr69: Oblicz odległość /AB/ punktów A = (−2,1) , B = (3,5)
8 sty 12:38
kasia: jak mysle ze trzeba stworzyc z tego trojkąt prostokątny w taki sposob by ta prosta tworzaca AB
byla przeciwprostokątna i obliczyc z Pita ta dlugośc
8 sty 12:44
ICSP: przecież jest wzór na długość odcinka, wiec w czym problem?
8 sty 12:49
kasia:

Możliwe ze jest na to wzór, ale z takich obliczeń ten powinien wyjść dobry wynik. Jak komu
pasuje.
8 sty 12:54
Grześ: wzór na odległość dwóch pkt:
|AB|=√(x1−x2)2+(y1−y2)2
8 sty 12:55
ICSP: Ten wzór jest chyba wyprowadzony właśnie z tw. Pitagorasa.
8 sty 12:56
kasia: Wiec wszystko sprowadza się do Pitagorasa.
8 sty 12:57
Grześ: taaak, ale niepotrzebny jest wtedy rysunek, tylko wystarczy podstawić wartości
8 sty 12:59
ICSP: Jeżeli będziesz miała obliczyć odległość odcinka o np. A(2819:930) B (9302:990) to również
narysujesz trójkąt?
8 sty 13:00
kasia: ja napisalam co mi pierwsze przyszlo na mysl, apropos pomożcie mi z szeregiem zadanie jest juz
dodane
8 sty 13:00