Geometria analityczna
Rafał : Punkty A=(4;−1), B=(3,6), C=(−1,3) są wierzchołkami trójkąta ABC.
wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka A.
Skoro są to prostopadłe to skorzystałem ze wzoru a1*a2=−1
Jednak cały czas mi wychodzi zły wynik
Czy mógłby mi ktoś pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny.
8 sty 12:27
Trivial:

pr. BC;
| | yC − yB | | 3 − 6 | | −3 | | 3 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | xC − xB | | −1 − 3 | | −4 | | 4 | |
pr. AS;
| | 4 | |
a = − |
| , bo pr. AS prostopadła do pr. BC. |
| | 3 | |
A ∊ pr. AS ⇒ y
A = a*x
A + b
| | 4 | | 13 | |
pr. AS; y = − |
| x + |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Jeśli nigdzie się nie pomyliłem powinno być OK.
8 sty 13:38