Geometria analityczna
Biały :): Zrobiłem pół zadania i nie wiem co dalej...
Oblicz długość cięciwy kręgu x
2+(y−1)
2=25 zawartej w prostej y=2x
x=1/2y
x
2+y
2−2y−1=25
1/2y
2+y
2−2y=26
5/2y
2−2y−26=0 /:2
5/2y
2−y−13=0
Δ=1+(−4)*5/2*(−13)=131 √Δ= √131
| | 1−√131 | | 1+√131 | |
y1= |
| y2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
prosiłbym o sprawdzenie i dokończenie zadania
8 sty 12:07
think: jeśli policzyłeś dwa możliwe y to do każdego policz x1 i x2 i policz długość odcinka między
punktami (x1, y1) a (x2, y2) i to będzie długość cięciwy...
8 sty 12:21
think: | | 1 | | 1 | |
i źle policzyłeś ponieważ x = |
| y więc x2 = |
| y2 |
| | 2 | | 4 | |
8 sty 12:22
Biały :): Wydaje mi się że z powstałych pierwiastków, można zrobić dwa pkt. załóżmy A=(x,y) i B=(x,y) i
obliczyć długość... Dobrze myślę
8 sty 12:24
think: no dokładnie o to chodzi tylko zrobiłeś błąd w liczeniu pierwiastków i tyle...
8 sty 12:26
Biały :): Kurde nie widzę tego błędu mógłbyś looknąć
8 sty 12:26
think: | | 1 | | 1 | |
no przecież Ci napisałam że skoro podstawiasz x = |
| y to x2 = |
| y2 a nie jak Ty |
| | 2 | | 4 | |
zresztą zrób inne podstawienie w miejsce y wstaw 2x i zobacz jak Ci wtedy wyjdzie.
x
2 + (2x − 1)
2 = 25
8 sty 12:29
Biały :): teraz delta wyszła 160 , a x1=1−2√10 x2=1+2√10
8 sty 12:41
think: bardzo interesujące... mi delta wyszła 496
8 sty 12:46
think: i wzoru skróconego mnożenia szwankują jak widzę...
bo widzisz
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
8 sty 12:57
Biały :): no tak a jak ja zrobiłem? przecież dobrze rozpisałem (y−1)
2=y
2−2y+1 aaaa sry fakt zamiast +1
napisałem −1. Masz rację, muszę się nauczyć dodawać i odejmować.... x
1=8−2√31 i x
2=8+2√31
Teraz już chyba dobrze?
8 sty 13:29
Gustlik: Można zrobić tak:
x
2+(y−1)
2=25 stąd środek S=(0, 1), a promień r=5
y=2x − stąd −2x+y=0
1. Licze odległość środka okręgu od prostej:
| | 1 | | √5 | |
d=U{|−2*0+1|}{√(−2)2+12= |
| = |
|
|
| | √5 | | 5 | |
Odległość ta podzieli cięciwę na dwie połowy równe dajmy na to x:
Jeżeli poprowadzimy tę odległość oraz poprowadzimy promienie do konców cięciwy, to otrzymamy
| | √5 | |
trójkąt równoramienny złożony z dwóch trójkąców prostokątnych o bokach 5 (r), |
| (d), |
| | 5 | |
x, przy czym promien będzie przeciwprostokątną.
Z Pitagorasa mamy:
| | 124 | | 4*31 | | 31 | | √31*5 | |
x=√ |
| =√ |
| =2√ |
| =2 |
| =
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
8 sty 23:46