geometria
Agu: Środek S okręgu o równaniu x2+y2+4x−6y−23=0 ma współrzędne oraz promień r...? Jak to
rozwiązać?
8 sty 11:52
ICSP: Do wzorów skróconego mnożenia spróbuj rozbić.
8 sty 11:53
MathGym:
x2 + y2 + 4x − 6y − 23=0
(x2 + 4x + 4) − 4 + (y2 − 6y + 9) − 9 − 23=0
(x + 2)2 + (y − 3)2 = 23 + 4 + 9
(x + 2)2 + (y − 3)2 = 36
Zatem S = (−2, 3) r = √36 = 6
8 sty 11:57
Agu: MathGym w odpowiedziach S się zgadza, ale r tam jest 4 : x
8 sty 11:59
MathGym:
Wniosek
W książce w odpowiedziach jest błąd
(matematyka to twierdzenia, lematy, dowody, aksjomaty i wlaśnie wnioski)
9 sty 09:53