Wielomiany
Majkel: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)px
3-7x
2-28x+q, gdzie p i q są liczbami pierwszymi,
jest -2,5. Znajdz pozostałem pierwiastki wielomianu W(x).
Z góry dzięki za pomoc
Bogdan:
To moje dzisiaj ostatnie rozwiązanie.
W(-5/2) = 0 → (-125/8)p - 7 * (25/4) - 28 * (-5/2) + q = 0 / *8
-125p - 350 + 560 + 8q = 0 → q = (125/8)p - 210/8
i p i q są liczbami pierwszymi.
Podstawiamy w miejsce p kolejne liczby pierwsze tak długo, aż uzyskamy q.
Trafiamy już zapierwszym razem, jeśli p = 2 to q = 5.
Mamy więc W(x) = 2x
3 - 7x
2 - 28x + 5. Dzielimy W(x) przez dwumian (x + 5/2)
np. schematem Hornera i otrzymujemy trójmian 2x
2 - 12x +2, który rozkładamy
na czynniki obliczając Δ.
W efekcie mamy: x
1 = -5/2, x
2 = 3 - 2
√2, x
3 = 3 + 2
√2
Dobranoc