logarytmy
ICSP: 3log7 4 − 4log7 3
8 sty 11:20
Niunia85: log
74 musimy zamienić na log przy podstawie z 3
a log
73 na log przy podstawie z 4
| | log34 | | 4 | |
log74= |
| =log3 |
| |
| | log37 | | 7 | |
| | log43 | | 3 | |
log73= |
| =log4 |
| |
| | log47 | | 7 | |
| | 4 | | 3 | | 1 | |
3log347−4log437= |
| − |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
8 sty 11:37
ICSP: Chyba nie można wyciągać logarytmów przed kreskę. W odpowiedziach mam inny wynik.
8 sty 11:40
Niunia85: wynik w odpowiedziach jest jako logarytm czy 1?
8 sty 11:41
ICSP: W odpowiedziach jest bez logarytmów. Wczoraj nad tym chyba z godzinę siedziałem.
8 sty 11:42
Niunia85: a jak jest w odp to może jakoś dojdę do tego?
8 sty 11:44
ICSP: 0
8 sty 11:44
Trivial:
3
log74 − 4
log73 = 7
log7(3log74) − 7
log7(4log73) =
= 7
log74*log73 − 7
log74*log73 = 0.
8 sty 12:38
ICSP: Dzięki bardzo
8 sty 12:43