;/
Grześ1992: 1.Oblicz nierówność dla x∊<−π,π>:
| | π | |
|cosx| (cosx − cos |
| ) ≥ 0 |
| | 4 | |
2.Rozwiąż równanie:
sin
25x=k , gdzie k jest rozwiązaniem równania: 4x
3 − 5x
2 − 7x +2=0
8 sty 10:49
Grześ1992: naprawdę moglibyście jakoś pomóc
8 sty 12:20
Grześ: pomogę

8 sty 12:24
Grześ1992: dzięki
8 sty 12:26
think: w tym pierwszym zadaniu |cosx| jest zawsze ≥ 0 więc gdy cosx = 0 nawias drugi może mieć dowolny
znak, natomiast kiedy cosinus jest dodatkni to nawias musi być ≥ 0 i to wsio.
8 sty 12:28
Grześ:
x∊<−π,π> więc cosx w tym przedziale jest zawsze dodatni, więc:
Czyli:
| | √2 | | √2 | |
cosx∊(−∞,0>U< |
| ,+∞) lecz zgodnie z dziedziną cosx∊{0}U |
| } |
| | 2 | | 2 | |
8 sty 12:29
Grześ: końcowy zapis coś mi źle zapisało, czyli:
Teraz tylko rozwiąż sobie dla jakich x'ów z przedziału <−π,π> jest spełniona ta równość
8 sty 12:30
Grześ: Najlepiej na wykresie sobie zaznacz, gdzie w przedziale od −π do π cosinus przyjmuje wartość
| | √2 | |
0, oraz wartości < |
| ,1> |
| | 2 | |
8 sty 12:31
ICSP: Funkcja cosx nie jest zawsze dodatnia w przedziale < −pi ; pi>
8 sty 12:37
Grześ1992: dzięki już rozumiem
8 sty 12:38
Grześ1992: no ale jest dla tego przykładu bo jest wartość bezwzlględna
8 sty 12:43
ICSP: No niech będzie ale mi coś tutaj nie pasuje.
8 sty 12:45
think: ICSP no Grześ nie napisał że jest dodatnia tylko że ten drugi Grześ z wykresu ma odczytać kiedy
| | √2 | |
jest = 0 lub jest większa od |
| nie podał mu odpowiedzi do końca  |
| | 2 | |
8 sty 12:50
Grześ: Dokładnie, niech sobie narysuje wykres i odczyta. Tu ten drugi Grześ


Potem drugim zadaniem się zajmiemy
8 sty 12:51
Grześ1992: | | −π | | π | |
dobrze to odczytałem? x∊< |
| +2kπ,2kπ> U { |
| +kπ} |
| | 4 | | 2 | |
8 sty 13:07
Grześ1992: ja jestem cienki w nierównościach także pewnie źle
8 sty 13:08
Grześ1992: dobra juz wiem zapomniałem o przedziale

<−π,π>
8 sty 13:13
Grześ1992: a wiecie jak drugie zadanie?
8 sty 13:34
Grześ: jednym z perwiastków jest −1, więc podziel wielomian przez (x+1)
8 sty 13:38
ICSP: | | 1 | |
Pierwiastki tego wielomianu to: −1 v |
| v 2 |
| | 4 | |
8 sty 13:41
ICSP: Z tym że 2 jest sprzeczna z warunkami zadania.
8 sty 13:41
Grześ1992: | | 1 | |
mam to już i właśnie dla |
| pierwiastki wynoszą 2 i −1, ale co dalej weźcie mi powiedzcie |
| | 4 | |
8 sty 13:57
ICSP: Teraz wstawiasz za k do nierówności i ją rozwiązujesz.
8 sty 13:59
Grześ: Przepraszam, że wam na chwilkę przerwę, ale mam małe pytanko do
ICSP.
Który z pierwiastków
spełnia równość z sin
25x
8 sty 14:49