matematykaszkolna.pl
oblicz wartosc wyrazenia zysia: oblicz wartosc wyrazenia lx+4l−lx−7l dla x∊ (7,+)
8 sty 00:38
huncek: to sie = 0 cale?
8 sty 00:41
ICSP: (x + 4) + (x − 7) = 2x − 3
8 sty 00:42
zysia: mozesz mi to ktos sprobowac wytlumaczyc.?:(
8 sty 00:44
huncek: to do kazdej l l sa 2 opcje..wiec 4 uklady rownan...
8 sty 00:44
zysia: ja to zadanie potrzebuje jakos zrobione na jutro:(
8 sty 00:45
huncek: patrz
 x+4 gdy x≥0  
lx+4l =
  −x+4 gdy x<0 
 x−7 gdy x≥0  
lx−7l =
  −x−7 gdy x <0 
8 sty 00:46
huncek: wychodzisz z zal ze
 x gdy x≥0  
lxl =
 −x gdy x<0 
8 sty 00:47
ICSP: Definicja wartości bezwzględnej. https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html − ta pierwsza. ponieważ x należy do (7: + nieskończoności) dlatego nie ważne jaka liczbę z tego przedziału wstawisz to wartosć w pierwszym nawiasie będzie zawsze dodatnia − zgodnie z definicja opuszczasz nawias bez zmiany znaku. Natomiast jeżeli dowolną liczbę wstawisz do drugiego nawiasu wartośc wyjdzie ujemna i dlatego zgodnie z definicją opuszczasz ze zmienionym znakiem.
8 sty 00:49
huncek: a, jest prezdzial, to rozpiska zbedna emotka racja
8 sty 00:52
zysia: juz sie poglubilam jak to mam zapisacemotka
8 sty 01:01
zysia: ?
8 sty 01:13
Jack: jak rozpiszesz każdy z tych przedziałów wg definicji, zobaczysz, że dla (7,∞) mamy z pierwszego modułu x+4 z drugiego modułu x−7 czyli ostatecznie lx+4l−lx−7l =x+4−x+7=11 (dla sprawdzenia mozesz sobie wstawić dowolną liczbę należącą do przedziału np.100 i zobaczysz że wyjdzie ZAWSZE 11)
8 sty 01:14
zysia: i tak nie wiem jak to zapisac ale dzieki za staraniaemotka
8 sty 01:27
Jack: "jak to zapisać"... zapisałem. Nie uzasadniłem wystarczająco ale zapisałem. Po prostu musisz rozpisać te moduły, ale tego już za Ciebie nie zrobię. Intuicyjnie wygląda to tak. WIesz, że za x wstawiasz liczby większe od 7 (to masz w treści zadania). Zatem przykładasz jakąś liczbę większą od 7 zamiast x do każdego modułu. Patrzysz, że to, co jest w module okazuje się liczbą dodatnią (w obu modułach). To oznacza, że możesz spokojnie opuścić moduł bez żadnej zmiany znaku. Dalej to juz proste obliczenia, które za CIebie wykonałem.
8 sty 01:37