ułamk
ola: Na olimpiadach polscy sportowcy zdobyli 16 złotych medali, to jest o 1/3 więcej niz brazowych .
ile zdobyli medali brązowych?
8 sty 00:19
ICSP: x − ilość medali brązowych
| 4 | |
| x − ilość medali złotych |
| 3 | |
| 4 | |
| x = 16 ⇔ 4x = 48 ⇔ x = 12 |
| 3 | |
8 sty 00:27
ola: a dlaczego 4/3? skąd to sie wzielo?
8 sty 00:32
ICSP: | | 1 | | 4 | |
ponieważ x + |
| x jest równe |
| x |
| | 3 | | 3 | |
8 sty 00:35
ola: mógłby to ktos jakos dokładnie wytłumaczyć?
8 sty 00:38
huncek: x = tak jakby 3/3 czyli 1
a masz o 1/3 wiecej czyli musisz dodac 1/3 stad 4/3
8 sty 00:48