szescian
Eva: oblicz pole powierzchni calkowitej szescianu, ktorego objetosc jest rowna sumie objetosci
trzech szescianow o krewedziach rownyc 3cm, 4cm i 5 cm.
24 sty 21:18
Eta:
V = V1 +V2 +V3
V= 27 +64 +125 = 216 cm3
V= a3
a3 = 216 to a = 6cm
Pc = 6a2 Pc= 6*36= 216 cm2
24 sty 21:29
Eva: w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym o krawedzi podstawy a=6 cm, przekatne
przecinaja sie pod katem α=60stopni.oblicz pole powierzchni i objetosc tej
bryly.rozpatrz dwa przypadki.
29 sty 17:27
Evaa: w graniastoslupie prawidlowym trojkatnym o krawedi a=5cm, przekatna sciany bocznej jest
nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem α=45stopni.oblicz objetosc, pole powierzchni
calkowitej i sume dlugosci wszystkich krawedzi tego graniastoslupa.
29 sty 17:30