czekam na rozwiazanie
jola: ojciec ma 45 lat, starsza corka 13 syn 10 lat a mlodsza corka 6 .... po ilu latach ojeciec
bedzie mial tyle samo lat co wszystki dzieci razem ?
na chlopski rozum wyszlo mi 8 lat.... ale jak to rozpisac ?
7 sty 21:56
Marcin W: 45+x
13+x
10+x
6+x
x− to czas jaki upłynie
45+x=13+x+10+x+6+x
45+x=29+3x
2x=26
x=13
Bo po 13 latach ojciec ma 58=26+23+19
7 sty 22:00
Marcin W: chyba cos pomieszałem

<wstyd>
7 sty 22:02
Marcin W: widze już
2x=16
x=8
7 sty 22:02
Marcin W: szybciej pisze niż myślę hehe pozdrawiam
7 sty 22:03
jola: hehe ; ) dzieki bardzo, wlasnie zauwazylam ze cos jest nie tak, ale jest ok ; ) pozdrawiam
7 sty 22:04
Marcin W: Pora taka

<tlumaczy sie>
7 sty 22:05